Navštivte jakýkoli veletrh v oblasti automatizace a v rámci digitální transformace podniků uslyšíte dokola témata jako Průmysl 4.0, Digitální továrna, umělá inteligence nebo Digitální dvojče.

A právě Digitální dvojče a jeho využití v MES PHARIS je tématem dnešního článku. Z mnoha podob a využití Digitálního dvojčete je pro nás z principu věci vhodná oblast “Simulace a testování”.

V jiném článku popisujeme změnu ve vydávání nových verzí MES PHARIS. Při přechodu na novou verzi se testuje spolehlivost nové verze na zkušebních datech. Ale využití nového Digitální dvojčete PHARIS může testování a simulaci výroby posunout do zcela jiné dimenze.

Digitální dvojče PHARIS představuje virtuální prostředí, ve kterém běží simulátory strojů, terminálů, tiskáren, simulátor ERP systémů a dalších zařízení a s nimi komunikuje tak jako v reálné výrobě MES PHARIS. Součástí je nástroj pro orchestraci takových simulací, tedy software pro vytváření a provoz testovacích scénářů.

Společně se specialisty společnosti PHARIS tak lze vytvořit digitální dvojče konkrétní továrny a simulovat standardní i specifické procesy libovolnou verzí MES PHARIS. To významným způsobem zvyšuje úroveň testování nových verzí a dává našim zákazníkům možnost vyzkoušet si nové scénáře nebo plánované změny workflow.

Rozšířením Digitálního dvojčete PHARIS lze simulace posunout ještě o notný kus dál, kdy je možné za použití Dohledového centra PHARIS porovnávat historická data z reálné výroby nebo z předchozích simulací s těmi aktuálními a za použití umělé inteligence v nich vyhledávat anomálie či trendy.

A to celé tak může být dalším způsobem, jak dokáže MES PHARIS zvýšit efektivitu ve vaší společnosti.